Een Standaard Energiecontract, Hoe Zit Deze In Elkaar?

Ontdek wat een energieplan ‘standaard’ maakt, of je nu een standaardtariefplan hebt en wat je eraan kunt doen, als dat het geval is! Het is daarom ook altijd slim om een vergelijk te maken van alle stroom die je gebruikt. Het komt namelijk steeds vaker voor dat mensen stroom vergelijken om kosten te besparen.

Standaard Energietarief In Combinatie Met De Variabele Tarieven

Een standaard energieplan (of standaard tarief met variabele tarieven) verwijst naar het basisplan met variabele rentevoeten van een energieleverancier. Soms staat de naam van het plan zelf in het woord “standaard”, maar vaak niet.

Dit standaardplan is meestal het duurste tarief dat de leverancier biedt. Het standaardplan van een leverancier is wat elke nieuwe klant die geen specifiek plan aanvraagt ​​(zoals een thermostaat) wordt geplaatst op: een standaardtarief.

Als u bijvoorbeeld verhuist, neemt u de leverancier van de vorige huurder over en wordt deze automatisch op het standaardplan (ook bekend als standaard variabele tarief) geplaatst wanneer de leverancier u meeneemt.

Dit plan zal een “variabele rente” zijn, wat betekent dat uw eenheidstariefkosten op elk moment kunnen stijgen of dalen. Vaker wel dan niet, zullen ze omhoog gaan. Deze plannen worden als eerste getroffen wanneer de energiebedrijven een stijging van de energieprijzen aankondigen. Hoe dan ook, het tarief is bijna altijd het duurste, dus het is belangrijk om energieovereenkomsten te vergelijken en zo snel mogelijk te schakelen.

Aan de positieve kant hebben standaard variabele renteplannen geen uitstapvergoeding. Dat betekent dat u op elk moment vrij bent om over te stappen naar een nieuwe deal zonder een boete te moeten betalen, omdat er geen vaste einddatum is. Als gevolg hiervan worden deze plannen soms aangeduid als “evergreen” -tarieven.

Voor En Nadelen Van De Variabele Tarieven

Hieronder hebben we alle voor- en nadelen van een standaard energiecontract met je bespreken, lees snel verder!

Voordelen

Geen. In de meeste gevallen is dit waarschijnlijk de duurste die uw leverancier aanbiedt. Het enige positieve aan dit plan is echter dat het geen overstapboete wordt gehanteerd. U bent te allen tijde vrij om over te schakelen naar een andere energieleverancier (en dat zou u zo snel mogelijk moeten doen, naar onze mening!).

Nadelen

U betaalt meer – zoals gezegd, standaard energiecontracten zijn vaak het duurste contract en plan waarop u zich kunt bevinden.

Je bent niet beschermd tegen prijsstijgingen. Standaard energiecontracten met variabele rentevoeten worden beïnvloed wanneer leveranciers prijsverhogingen aankondigen.

Heb Ik Een Variabel Tarief?

Hoe kan ik controleren of ik een standaard energiecontract gebruik? Als u nog nooit van energieleverancier bent veranderd, bevindt u zich waarschijnlijk in het standaard (en waarschijnlijk het duurste) energieplan van uw leverancier.

U kunt ook op een standaardplan zijn als u vaste tariefplannen had die zijn verlopen en u niet hebt gekozen om over te schakelen naar nieuwe tarieven. Klanten kunnen automatisch worden doorverwezen naar het standaard variabele tariefplan van een leverancier zodra hun vaste tariefdeal tot een einde komt.

Sommige gas- en elektriciteitsleveranciers rollen klanten naar vaste tarief contracten “tijdelijke tarieven”. Deze tarieven lijken erg op – en zijn waarschijnlijk even duur als – een standaardplan, met de uitzondering dat het tarief voor een jaar wordt ingehouden.

Een tijdelijk tarief beschermt u tegen een prijsstijging, maar niet de goedkoopste energiedeal die u kunt krijgen. Het heeft geen overstapboetes, dus ook al bent u beschermd tegen een energieprijsstijging, u moet meteen overstappen op een goedkopere deal.

Comments are closed.